onsdag 27 oktober 2010

Benninges Citrondricka/Lemonad

Det här receptet kommer från Benninge Lanthushållsskola i Strängnäs där min mamma gick på 60-talet. Mormor brukade göra den här citrondrickan på somrarna när jag var liten. Den ska göras ganska stark och syrlig, som lemonad helt enkelt!

CITRONDRICKA

2 1/4 kg strösocker
1 hg citronsyra
3 st citroner - pressas, samt rivet skal från 1-2 citroner. lägg sedan i vattnet
2½ l vatten


Koka vattnet. Citronerna delas och pressas i. Riv även i skalet från 1-2 citroner. Lägg sedan också i de urpressade citronerna i det kokheta vatten för att dra ur så mycket juice som möjligt. Tillsätt övriga ingredienser. Rör om då och då för att sockret ska lösa upp sig. Sila av citronskal innan drickan hälls på flaska. Pröva er fram med hur mycket den ska spädas.

När jag läste upp receptet för mormor tyckte hon det lät som för få citroner, så man får helt enkelt pröva sig fram!

Som med många av mormors recept finns inga instruktioner för hur receptet ska utföras, ibland finns inte ens några mått angivna. Eller vad sägs om "inte för mycket, inte för lite". AHA, då vet jag precis!! Mormor har kört på känsla helt enkelt, hon känner när hon rör med sleven eller vispar med vispen om det är rätt motstånd och konsistens eller om det behövs mer mjöl. Det är tecken på en riktig husmor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar